Blog

Wat gebeurt er met uw oud ijzer?

Intro

Wat gebeurt er met uw oud ijzer?

STAP 1: SORTEREN

Als je bij Wynants langskomt, laat je je oude metalen achter. Wij gaan dan de diverse metalen verder sorteren. Om te beginnen maken we een onderscheid tussen ferroschroot zoals ijzer en non-ferroschroot zoals koper, zink, aluminium, tin of lood.

Verder kunnen niet alle metaalsoorten voor dezelfde toepassingen gerecycleerd worden. Dus ook daar zullen we moeten selecteren en sorteren.

STAP 2: COMPACTEREN EN KNIPPEN

Gigantische stukken metaal in uiteenlopende vormen kunnen natuurlijk niet zomaar op een vrachtwagen geladen worden om naar recyclagebedrijven te vertrekken. Het oude metaal moet in kleinere stukken afgevoerd worden. Daarvoor komt onder andere onze Lefort-schaar in actie om grote stukken te verknippen en compacter te maken. Op die manier is het metaal klaar voor transport

STAP 3: RECYCLAGE

De verschillende soorten oud ijzer vertrekken naar fabrieken die het metaal gaan smelten om nieuwe producten mee te gaan maken. Meestal zijn het vrij eenvoudige producten die vervaardigd worden uit gerecycleerd metaal. Een paar voorbeelden zijn trekhaken, sneeuwkettingen of wielklemmen voor auto’s. Maar ook scheermesjes, conservenblikken en onderdelen van huishoudelijke toestellen bestaan vaak uit gerecycleerd metaal.

WAAROM METAAL RECYCLEREN?

In de eerste plaats is recyclage belangrijk om grondstoffen uit te sparen: al het erts dat je niet moet ontginnen, bespaart je een intensief productieproces. Maar ook op energievlak is recycleren meer dan nuttig.

Neem bijvoorbeeld staal: dat kan nagenoeg oneindig gerecycleerd worden zonder al te veel in te boeten aan kwaliteit, mits je wat nadenkt over de toepassingen. Er is tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren. Bij aluminium ligt dat percentage zelfs boven de 90%.

Het spreekt dus vanzelf dat je met recyclage van oude metalen niet alleen economisch maar ook ecologisch wint.

afval hoop van metaal
berg ijzerafval