Recycleren is hier in België niet meer weg te denken. Het wordt ook steeds belangrijker en het mag gezegd worden, in België doen we dat goed. Met een recyclagecijfer van 87,4% was België in 2016 zelf Europees kampioen (bron: De Standaard). Wat met voetbal niet lukte, doen we op vlak van recyclage wel. Tous ensemble!

Recyclage & hergebruik

Maar het kan altijd beter. Aangezien wij een metaalhandel zijn, gaat het ons minder over wat er allemaal wel of niet in een PMD-zak mag, of over meer of minder plastieken zakken – denk aan de Eneco beach cup van afgelopen weekend, maar vooral over het ruimere plaatje. En recycleren gaat voor ons zeker ook ruimer, namelijk tot het hergebruiken van materiaal dat nog perfect bruikbaar is. Iets dat we zelf ook in de praktijk proberen brengen.

Hieronder een concreet voorbeeld. Af en toe doe je als bedrijf ook iets dat geen geld opbrengt. Begin vorig jaar, in 2017 dus, staken we het bedrijf in een nieuw jasje, samen met een nieuwe website. Kwestie van mee te zijn met de tijd! Dat zorgde er wel voor dat we een stapel T-shirts hadden die eigenlijk overbodig waren.

Weggooien of hergebruiken?

Nu, onze vaste klanten weten dat we hier naast een recyclagepark zitten, maar we konden het niet over ons hart krijgen om deze T-shirts gewoon weg te gooien. Zoals gezegd, druist dit ook in tegen onze filosofie van slim recycleren.

We hadden ze zelf toch nog kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als vodden. Want geloof ons, autodepollutie is een nuttig werkje, maar het kan er vuil aan toe gaan. Maar dat leek ons eerder jammer. Toen we hoorden dat een vriendin naar Gambia vertrok, wisten we meteen wat gedaan met de T-shirts. De vriendin werd gevraagd of ze met onze overbodige stock van T-shirts & truien iets was en bleek dat ze op de school (en de gemeenschap er rond) alle hulp goed konden gebruiken!

Een tijdje terug kregen we deze foto's opgestuurd (zie rechts).

T-shirts & balpennen

Nu, de T-shirts waren weg, maar zoals jullie weten, durven we ons logo op wel meer zaken zetten. (Tegen de zomer hebben we nog een verrassing voor jullie, maar we kunnen nog niets verklappen.) We hadden daarom ook nog een heleboel balpennen over. Gelukkig trok iemand van de familie, niet Bart of Steven, naar Tanzania om op een school te helpen in het kader van de iThemba vzw. Ideaal!

Voor zij die geïnteresseerd zijn, ze trok naar de Baraa Primary School in Tanzania. De school kan je volgen via hun facebookpagina (onze balpennen vind je terug tussen de foto's) of website. In het kort, de Baraa Primary School is een overheidsschool die eerder de armere delen van de bevolking bedient. Er zitten vandaag ongeveer 1750 leerlingen op de school, tussen de leeftijd van 5 tot 15 jaar.

Recycleren houdt dus meer in dan jouw blikje in een PMD-zak gooien of lege batterijen verzamelen. Het kan ook in de kleine dingen zitten.