Voor ons kent de wereld van de metaalhandel nog weinig mysteries, maar misschien zijn er voor jou nog zaken onduidelijk. Vandaar wat extra uitleg. Het eerste deel van deze reeks gaat over tools & gereedschappen:

De weegbrug

De weegbrug is het meest onmisbare onderdeel van een schroothandel. Alles begint en eindigt met het gewicht van oud ijzer en oude metalen.

Daarom zal iedere metaalhandel bij aankomst voertuigen (auto of vrachtwagen) wegen op een weegbrug. Bij het vertrek gebeurt dit opnieuw en dan weet je het gewicht van het afgeleverde metaal. Gemakkelijker dan ieder stuk apart te wegen!

Voorbeeld. Een vrachtwagen weegt bij aankomst (brutogewicht) 20000 kg. Na het lossen weegt hij nog slechts 15000kg (tarragewicht). 20000 – 15000 = 5000 kg (nettogewicht)

Detail: bij Wynants & Zonen is de weegbrug een grotendeels uit beton bestaande constructie en kan ze voertuigen wegen tot 60.000 kg. Ze is accuraat tot op 20 kg.

De kleine weegschaal

Zo’n weegbrug is perfect om hele grote hoeveelheden oud ijzer te wegen. Voor de andere metalen, bijvoorbeeld koper of aluminium, is het interessanter om deze toch te wegen op een veel gevoeligere weegschaal. Zo kunnen we de klant garanderen dat ze een juiste prijs krijgen.

Detail: onze ‘kleine’ weegschaal kan tot 3000 kg wegen en is accuraat tot op 1 kg.

Zeer belangrijk : zowel de grote weegbrug als de kleine weegschaal worden elke vier jaar terug geijkt.

De (Lefort) schaar

De naam geeft een verkeerde indruk, het ziet er namelijk helemaal geen schaar uit (zie foto rechts). Nochtans is dit exact wat zo’n machine doet. Knippen. Geen papier, maar metaal!

Hoe knipt zo’n schaar metaal?

Het materiaal wordt in de vulbak gelegd en door de deksels in de vorm van een rechthoekige worst geperst van 80cm x 100cm x 7000cm. Na deze beweging gaat het mes omhoog en wordt de metalen worst een beetje uit de machine geduwd. Het mes komt terug naar beneden en knipt zo een stukje van de worst af. Je kan het vergelijken met een guillotine. Dit gaat zo verder tot de vulbak leeg is. Eenmaal leeg, gaat de machine automatisch terug naar de beginpositie.

Zoals je uit omschrijving kan opmerken, knipt de machine niet alleen. Ze perst ook. Autowrakken worden bijvoorbeeld geperst zodat ze gemakkelijker vervoerd kunnen worden in containers om te recupereren.

Voor de fans: de machine die bij ons staat is een semi-mobiele Lefort 900. Semi-mobiel omdat ze niet vast staat op de grond, 900 omdat dat de kracht is waarmee het mes het schroot knipt. Nog meer lezen, bezoek hun website!

Kom langs met jouw oude metaal en maak het uit de eerste hand mee!

Blijf onze blog volgen voor nog meer informatie.