Febelauto haalt juridische slag thuis in de strijd tegen illegale centra. 

Febelauto, het Belgische beheersorganisme voor afgedankte voertuigen, heeft een langlopende procedure gewonnen tegen het bedrijf F-Parts. Deze handelaar in tweedehandsauto’s deed zich, zonder erkenning van de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM), voor als erkend centrum voor de ontmanteling van autowrakken, zo oordeelde het Antwerpse hof van beroep op 9 maart 2017. Het illegale centrum kreeg ook het verbod opgelegd om dergelijke praktijken voort te zetten.

Met deze uitspraak behaalt Febelauto een belangrijke overwinning in de strijd tegen oneerlijke concurrentie van illegale centra.

De aanhouder wint

Eind oktober 2014 daagde Febelauto F-Parts voor de rechtbank van koophandel in Hasselt. De aanklacht: F-Parts depollueert en demonteert afgedankte voertuigen om de onderdelen vervolgens op de tweehandsmarkt te verkopen, maar beschikt daarvoor niet over de nodige vergunningen en wordt ook niet erkend door OVAM. De rechtbank volgde Febelauto toen niet. Zo zou er geen bewijs geweest zijn dat F-Parts sinds de correctionele veroordeling van april 2014 nog dergelijke praktijken uitvoerde.

Febelauto ging in beroep, en met succes. Het Antwerpse hof van beroep heeft F-Parts veroordeeld voor oneerlijke marktpraktijken waardoor het ten onrechte een voordeel verkreeg op concurrenten die zich wel in de regel stellen. Daarnaast riskeert het bedrijf een dwangsom van 1.000 euro per dag en per voertuig als het doorgaat met zijn illegale praktijken of zich nog als erkend centrum voordoet.

De strijd gaat door

“Nog te veel afgedankte voertuigen komen niet in erkende centra terecht”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto. “Dat we de rechtzaak tegen F-Parts gewonnen hebben, is een belangrijke stap, maar van op onze lauweren rusten is er absoluut geen sprake. We zetten de strijd tegen oneerlijke concurrentie van illegale centra onverminderd verder.”

“Daarvoor voeren we grondige controles uit in nauwe samenwerking met de gewestelijke overheden en sensibiliseren we particulieren. Bovendien zijn er plannen om trackers en drones in te zetten waarme we de illegale verwerking van afgedankte voertuigen kunnen opsporen en zelfs over illegale centra kunnen vliegen om controles uit te voeren. Momenteel gaan we in dialoog met de drie gewestelijke overheden om de mogelijke samenwerkingsvormen te bespreken.”

Gesloten traceerbaarheid

“Ons ultieme doel is een gesloten traceerbaarheid waarmee afgedankte voertuigen permanent kunnen worden opgespoord, zodat wrakken efficiënter hun weg vinden naar de erkende centra”, besluit Catherine Lenaerts.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Catherine Lenaerts, Directeur van Febelauto vzw via catherine.lenaerts@febelauto.be of op het nummer +32 2 778 64 25.