Ons Goed voornemen voor 2019

"Een gelukkig Nieuwjaar en een goede gezondheid.", dat wensen we elkaar ook in het begin van 2019 toe. 

 Die gezondheid maakte voor ons zelfs deel uit van onze goede voornemens. Beter nog: we hebben er zelfs al ons werk van gemaakt.

We hebben namelijk een AED opgehangen op een zeer zichtbare plaats in ons recyclagepark.

Waarom EEN AED-toestel?

Onlangs volgden we een opleiding in EHBO. Daarin ging het onder meer over wat je kan doen wanneer iemand een harststilstand krijgt.

Een van de meest frappante zaken die we leerden, ging over de overlevingskansen wanneer iemand een hartstilstand krijgt.

Blijkbaar heeft iemand die het bewustzijn verliest, stopt met ademen en geen hartslag meer heeft, slechts 5% kans om te overleven wanneer je hartmassage en mond-op-mondbeademing toepast op die persoon.

Met een Automatische Externe Defibrillator (AED) ligt de overlevingskans van het slachtoffer tot wel 65% hoger. Zo'n AED-toestel is dus letterlijk een levensbelangrijk hulpmiddel wanneer een reanimatie nodig is bij een persoon.

Het toestel geeft de gebruiker bovendien zelf mondelinge instructies rond het gebruik. Daarnaast is het toestel ook voor iedereen toegankelijk.

Hartveilige gemeente

Onze gemeente Sint-Katelijne-Waver staat sinds 2013 te boek als een "hartveilige gemeente". Op diverse locaties kan je AED-toestellen terugvinden. Daar is er nu dus eentje bijgekomen.

Meer info over het aanvragen van een AED en een overzicht van de AED's in Sint-Katelijne-Waver vind je op deze link.

Het is een kleine investering voor ons, maar wel eentje die van zeer grote waarde kan zijn voor onszelf, onze klanten en onze buren.

Al hopen we natuurlijk dat iedereen gezond en wel blijft dit jaar.